Składniki :
- 0,5 kg mięsa drobiowego (najlepiej z soczystych części indyka)
- 1 mała czerwona cebula drobno posiekana i usmażona na oliwie z masłem
- 1mała marchewka utarta we wiórki
- 1 jajko
- mąka do panierowania
- sok z 1/3 cytryny
- sól, pieprz, szczypta cukru, słodka i ostra papryka, pieprz cytrynowy, odrobina mielonej kolendry i kuminu, 1/3 łyżeczki tartego świeżego imbiru
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 1 małe świeże drobno posiekane chili
Wykonanie :
Mięso dokładnie wyrobić z usmażoną cebulą razem z tłuszczem z jej smażenia, marchewką, jajkiem, sokiem cytrynowym, przyprawami, natką, czosnkiem i chili. Formować małe klopsiki i obtaczać w mące a następnie smażyć na rumiano z każdej strony. Podawać na sałatkach, do ryżu, można ugotować w sosie pomidorowym zamiast smażyć itp.