Składniki :

  • 0,5 kg mięsa drobiowego (najlepiej z soczystych części indyka)
  • 1 mała czerwona cebula drobno posiekana i usmażona na oliwie z masłem
  • 1mała marchewka utarta we wiórki
  • 1 jajko
  • mąka do panierowania
  • sok z 1/3 cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru, słodka i ostra papryka, pieprz cytrynowy, odrobina mielonej kolendry i kuminu, 1/3 łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 małe świeże drobno posiekane chili

Wykonanie :

Mięso dokładnie wyrobić z usmażoną cebulą razem z tłuszczem z jej smażenia, marchewką, jajkiem, sokiem cytrynowym, przyprawami, natką, czosnkiem i chili. Formować małe klopsiki i obtaczać w mące a następnie smażyć na rumiano z każdej strony. Podawać na sałatkach, do ryżu, można ugotować w sosie pomidorowym zamiast smażyć itp.