Składniki :
- 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
- łyżeczka masła
- 1 por – biała i zielona część
- słoik suszonych pomidorów
- szklanka mrożonego szpinaku
- pęczek natki pietruszki
- kostka greckiego sera graviera [można zastąpić twardym żółtym serem]
- 2 jajka
- pół szklanki kaszy manny
- 4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki
- olej do smażenia
- pół szklanki mąki pszennej
- koperek do podania
Wykonanie :
Na oliwie z masłem podsmażyć posiekanego pora, dodać posiekane suszone pomidory, szpinak i natkę pietruszki. Smażyć 5 minut aż warzywa będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać utarty ser, jajka, kaszę mannę, utłuczone ziemniaki, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie uformować z masy kotleciki, obtoczyć każdego w mące i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Podawać z koperkiem do sałatek i sosu tzatziki.