Składniki :

  • 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
  • łyżeczka masła
  • 1 por – biała i zielona część
  • słoik suszonych pomidorów
  • szklanka mrożonego szpinaku
  • pęczek natki pietruszki
  • kostka greckiego sera graviera [można zastąpić twardym żółtym serem]
  • 2 jajka
  • pół szklanki kaszy manny
  • 4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • olej do smażenia
  • pół szklanki mąki pszennej
  • koperek do podania

Wykonanie :

Na oliwie z masłem podsmażyć posiekanego pora, dodać posiekane suszone pomidory, szpinak i natkę pietruszki. Smażyć 5 minut aż warzywa będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać utarty ser, jajka, kaszę mannę, utłuczone ziemniaki, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie uformować z masy kotleciki, obtoczyć każdego w mące i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Podawać z koperkiem do sałatek i sosu tzatziki.