Składniki :

  • – 50 dag wołowiny bez kości [polędwica]
  • – 1 strąk czerwonej i żółtej papryki
  • – 1 strączek chili
  • – 3 łodygi selera naciowego
  • – 1 marchew
  • – puszka pędów bambusa
  • – 2 cebule
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • – 2 łyżki octu winnego
  • – 1 łyżka cukru
  • – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • – 1 kostka rosołowa
  • – 2 łyżki sosu hoisin [niekoniecznie]
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostkę . Sos sojowy połączyć z octem winnym, dodać cukier i mąkę, dokładnie wymieszać . Zalewamy marynatą mięso i odstawiamy na 3h do lodówki . Kostkę rosołową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i mieszamy z sosem hoisin [o ile go mamy], odstawiamy na bok . Imbir drobno siekamy . Papryki i chili kroimy w kosteczkę . Marchew kroimy w słupki, łodygi selera kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy . Na rozgrzanej patelni smażymy mocno mięso, przekładamy do rondla . Na pozostałym na patelni tłuszczu zesmażamy warzywa [2 minuty], dodajemy imbir . Smażymy minutę i przekładamy do rondla z mięsem, dodajemy pędy bambusa . Polewamy gulasz bulionem z sosem hoisin i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa . W razie potrzeby uzupełniamy odparowany sos wodą . Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym .