Składniki :
- 1 mała cebulka
- 500 g zmielonej baraniny
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka gałązek świeżej mięty
- olej
- sól, pieprz, chili
Pomidorowy sambal :
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- mielona kolendra [szczypta]
- mielony kminek [szczypta]
- 2 łyżki świeżej kolendry
- sól, pieprz
Wykonanie :
Cebulkę posiekać bardzo drobno razem z miętą i baraniną w malakserze lub blenderze.
Dodać curry, sól, pieprz, chili, jogurt i ponownie zmiksować.
Uformować kiełbaski, nadziewać na szpadki i wstawić na 2h do lodówki.
Grillować szaszłyki co jakiś czas obracając i smarując olejem.
Przygotować sambal : wymieszać pomidory z przyprawami, kolendrą i odstawić na 30 minut by sos przeszedł smakami.