Składniki :

  • 1 mała cebulka
  • 500 g zmielonej baraniny
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • olej
  • sól, pieprz, chili

Pomidorowy sambal :

  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • mielona kolendra [szczypta]
  • mielony kminek [szczypta]
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Cebulkę posiekać bardzo drobno razem z miętą i baraniną w malakserze lub blenderze.
Dodać curry, sól, pieprz, chili, jogurt i ponownie zmiksować.
Uformować kiełbaski, nadziewać na szpadki i wstawić na 2h do lodówki.
Grillować szaszłyki co jakiś czas obracając i smarując olejem.
Przygotować sambal : wymieszać pomidory z przyprawami, kolendrą i odstawić na 30 minut by sos przeszedł smakami.