Składniki :

  • – 500 g jagnięciny, wołowiny lub wieprzowiny (gatunek mięsa zupełnie dowolny w wyborze)
  • – 2 ząbki czosnku (lub więcej)
  • – 2 łyżki oleju
  • – 3 łyżki wina ryżowego, sherry lub dobrej wódki
  • – 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • – 1 łyżeczka maki kukurydzianej
  • – 2 łyżki zimnej wody
  • – 2 łyżki masła

Wykonanie :

Mięso pociąć w cienkie, długie paseczki. Czosnek zmiażdżyć i dodać do mięsa wraz z odrobiną oleju. Dokładnie wymieszać. Dolać do mięsa wino (lub inny wybrany alkohol) i sos sojowy. Marynować w ten sposób mięso najlepiej całą noc. Mięso osączyć z marynaty, marynatę odstawić na później. W nagrzanym woku rozgrzać olej i smażyć mięso przez 5 minut, intensywnie mieszając. Do woka dodać odstawioną marynatę i gotować dalsze 5 minut. Mąkę rozbić z wodą. Mieszankę dodać do woka i gotować ciągle mieszając aż całość nieco zgęstnieje. Masło dodać na sam koniec do woka, wymieszać i od razu podawać z ryżem.