Składniki :
- 50 dag łososia bez skóry
- opakowanie makaronu udon
- 1 kapusta bok choy
- około 2l bulionu warzywnego
- 15 dag białe pasty miso
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól, pieprz
- mały por [tylko biała część]
- olej
Wykonanie :
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia smażyć na rozgrzanym oleju 3 minuty z każdej strony, przełożyć do miski i skropić sosem sojowym i podzielić na duże kawałki. Bulion podgrzać, dodać pastę miso, zmniejszyć ogień, dodać poszatkowaną kapustę i pociętego w drobne krążki pora i gotować 4 minuty. Bulion posmakować i doprawić do smaku. Przed samym podaniem dodać ugotowany makaron i podzielone mięso ryby.
Zupę można wzbogacić o inne warzywa lub owoce morza.