Składniki :

  • 50 dag łososia bez skóry
  • opakowanie makaronu udon
  • 1 kapusta bok choy
  • około 2l bulionu warzywnego
  • 15 dag białe pasty miso
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • mały por [tylko biała część]
  • olej

Wykonanie :

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia smażyć na rozgrzanym oleju 3 minuty z każdej strony, przełożyć do miski i skropić sosem sojowym i podzielić na duże kawałki. Bulion podgrzać, dodać pastę miso, zmniejszyć ogień, dodać poszatkowaną kapustę i pociętego w drobne krążki pora i gotować 4 minuty. Bulion posmakować i doprawić do smaku. Przed samym podaniem dodać ugotowany makaron i podzielone mięso ryby.
Zupę można wzbogacić o inne warzywa lub owoce morza.