Składniki :

  • – 4 duże kromki wiejskiego chleba lub chleba tostowego
  • – 1 szklanka pomidorów odsączonych z zalewy (pomidory z puszki-całe)
  • – 1 pikantna papryczka – świeża lub suszona
  • – 3 ząbki czosnku
  • – oliwa z oliwek
  • – suszone oregano
  • – sól

Wykonanie :

Papryczkę drobniutko posiekać (suszoną pokruszyć), czosnek posiekać . W rondelku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić papryczkę i czosnek . Mieszając, podgrzewać do chwili, aż czosnek lekko się zażółci (nie zrumieni!!!) . Wtedy dodać odciśnięte pomidory oraz oregano . Podgrzewać stale mieszając na maleńkim ogniu, aż sos zgęstnieje . Doprawić solą do smaku . Kromki chleba skropić oliwą i wstawić na chwilę do piekarnika lub opiec w tosterze . Każdą grzankę smarować czerwonym sosem i natychmiast podawać .