Składniki :
- – 4 duże kromki wiejskiego chleba lub chleba tostowego
- – 1 szklanka pomidorów odsączonych z zalewy (pomidory z puszki-całe)
- – 1 pikantna papryczka – świeża lub suszona
- – 3 ząbki czosnku
- – oliwa z oliwek
- – suszone oregano
- – sól
Wykonanie :
Papryczkę drobniutko posiekać (suszoną pokruszyć), czosnek posiekać . W rondelku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić papryczkę i czosnek . Mieszając, podgrzewać do chwili, aż czosnek lekko się zażółci (nie zrumieni!!!) . Wtedy dodać odciśnięte pomidory oraz oregano . Podgrzewać stale mieszając na maleńkim ogniu, aż sos zgęstnieje . Doprawić solą do smaku . Kromki chleba skropić oliwą i wstawić na chwilę do piekarnika lub opiec w tosterze . Każdą grzankę smarować czerwonym sosem i natychmiast podawać .