Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- łyżeczka granulowanego czosnku lub kilka świeżych przeciśniętych ząbków
- 1 czerwona cebula usmażona na maśle
- 1 jajko
- 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane i zagniecione na piure z łyżeczką masła i 2 łyżkami śmietany
- mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka, chili w płatkach, przyprawa do wołowiny lub przyprawa do steków wołowych
- 1 świeże habanero
Wykonanie :
Mięso wymieszać z przygotowanym piure ziemniaczanym, przyprawami, posiekanym drobno habanero, jajkiem, czosnkiem, cebulą i formować małe kulki a następnie obtaczać w mące lub bułce tartej. Wedle uznania smażyć albo na głębokim tłuszczu np we frytkownicy albo klasycznie na patelni. Podawać z sałatkami na ciepło i zimno lub nabite na wykałaczkę jako małe przystawki na imprezę do sosu czosnkowego itp.