Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • łyżeczka granulowanego czosnku lub kilka świeżych przeciśniętych ząbków
  • 1 czerwona cebula usmażona na maśle
  • 1 jajko
  • 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane i zagniecione na piure z łyżeczką masła i 2 łyżkami śmietany
  • mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka, chili w płatkach, przyprawa do wołowiny lub przyprawa do steków wołowych
  • 1 świeże habanero

Wykonanie :

Mięso wymieszać z przygotowanym piure ziemniaczanym, przyprawami, posiekanym drobno habanero, jajkiem, czosnkiem, cebulą i formować małe kulki a następnie obtaczać w mące lub bułce tartej. Wedle uznania smażyć albo na głębokim tłuszczu np we frytkownicy albo klasycznie na patelni. Podawać z sałatkami na ciepło i zimno lub nabite na wykałaczkę jako małe przystawki na imprezę do sosu czosnkowego itp.