Składniki :

  • 3 duże marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • aceto balsamico [ocet balsamiczny]
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, przyprawa do wołowiny, odrobina słodkiego pomidorowego sosu, może być keczup
  • 1 surowe jajko
  • zmielona wołowina [ilość na dwie porcje]

Wykonanie :

Marchewki obrać a następnie obieraczką do warzyw strugać długie ”spaghetti” .
Z oliwy, musztardy, octu, soli, pieprzu, posiekanego drobno czosnku zrobić gładki sos [najwygodniej i najszybciej blenderem].
Marchew dokładnie wymieszać z dressingiem.
Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami, dodać jajko, słodki sos i dokładnie wymieszać.
Smażyć na nagrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano uważając, by nie przeciągnąć kotletów by nie stały się suche.
Podawać gorące z sałatką marchewkową.
12