Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- opakowanie makaronu ryżowego
- pędy bambusa
- groszek cukrowy
- 4 ząbki czosnku
- sos sojowy, cukier [do smaku], sól, pieprz, chili, curry, kurkuma, czerwona słodka papryka
- 1 średnia marchewka
- olej
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
Wykonanie :
Pierś z kurczaka pokroić w długie, średniej grubości paski i zamarynować w oleju, sosie sojowym, cukrze, soli, pieprzu, chili, curry, kurkumie i papryce i odstawić do zamarynowania na 3h do lodówki.
Groszek cukrowy obgotować w osolonej wodzie.
W dużej patelni na dużym ogniu smażyć na oleju posiekaną cebulę z czosnkiem przez kilka chwil a następnie dodać pierś kurczaka razem z marynatą.
Smażyć chwilę a następnie dodać marchew pokrojoną w słupki i paprykę i odsączone pędy bambusa.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gdy warzywa i kurczak będą gotowe sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i dodać ugotowany makaron i groszek cukrowy.