Składniki :

  • – makaron penne lub świderki (albo dowolny ulubiony)
  • sos pomidorowy :
  • – puszeczka koncentratu pomidorowego
  • – 3 małe cebule posiekane w drobną kosteczkę
  • – pół sporej marchewki i pół sporej pietruszki utarte na tarce na drobnych oczkach
  • – 4-5 dużych ząbków czosnku utartych na tarce lub przeciśniętych przez praskę
  • – oregano, zioła prowansalskie, bazylia (mogą być świeże)
  • – trochę wody z gotowania makaronu by sos nabrał gęstości (od skrobi z makaronu) i lekko słonego smaku
  • – łyżka płaska ostrego keczupu
  • – pieprz, sól, chili w proszku lub świeżo z młynka mielone

Wykonanie :

Sos pomidorowy : cebulę posiekać drobno, dodać utarte warzywa i podsmażyć razem na patelni na oliwie lub oleju . Po chwili, gdy warzywa będą już lekko przesmażone, dodać czosnek i znów podsmażyć, ale ostrożnie,by czosnek nie zciemniał ! Dodać puszkę koncentratu pomidorowego, trochę wody z gotowania z makaronu, wszystkie zioła, keczup i wszystkie przyprawy . Makaron ugotować na miękko w dużej ilości wody i soli – 3 łyżeczki . Przecedzić przez sito i dodać do sosu, dokładnie wymieszać i podawać posypane serem . Sos powinien mieć konsystencję dość gęstą ale nie papkowatą . Musi być lekko lejący ale jednocześnie gęsty . Sos ewentualnie doprawić do smaku .