Składniki :

  • makaron penne lub inny dowolny np farfalle,muszelki itp
  • opakowanie wędzonego łososia
  • czerwona papryka
  • żółty ser
  • śmietana
  • kostki rosołowe warzywne
  • natka pietruszki
  • koperek
  • pieprz,sól
  • masło
  • cytryna

Wykonanie :
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem kostki rosołowej warzywnej,odcedzić na sicie i przelać pod bieżącą zimną wodą.
Łososia pokroić na długie wstążki.
Paprykę posiekać w paski lub w drobną kosteczkę.
Żółty ser utrzeć na tarce o średnich oczkach.
Pietruszkę i koperek drobniutko posiekać.
Śmietanę rozmieszać z połową szklanki wody,przyprawić do smaku solą i pierzem,dodać zieleninę,utarty ser,rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody kostkę warzywną i wstawić na wolny ognień by się zagrzała.
Po około 10 minutach gdy śmietana będzie ciepła dodać łososia,sok cytrynowy,pół łyżki masła i paprykę.
Całość dusić na małym ogniu by śmietana się nie zważyła przez 15 minut.
W razie potrzeby uzupełniać płyn gdyby sos gęstniał zbyt mocno.
Posmakować sos,ewentualnie doprawić do smaku i dodać makaron.
Całość dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż makaron się zagrzeje i podawać.