Składniki :

  • – sałata rzymska
  • – sałata lodowa
  • – 1 pęczek dymki
  • – 2 ogórki zielone węże
  • Dressing :
  • – 5 łyżek soku z cytryny
  • – 2 łyżki tajskiego sosu rybnego ( w ramach zastępstwa można użyć sos sojowy)
  • – 1 mała papryczka chili drobno posiekana
  • – 1 łyżeczka cukru
  • – 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • – sporo świeżej posiekanej kolendry
  • – 1 łyżka świeżej posiekanej mięty

Wykonanie :

Sałaty porwać na równe kawałki i rozłożyć na dnie sporej salaterki. Dymkę posiekać ukośnie na cieniutkie plasterki i posypać nią sałatę. Ogórki poprzekrawać wzdłuż i za pomocą obieraczki do warzyw pościnać cienkie długie i szerokie paski. Dodać paski ogórka do sałatki. Wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiku i dokładnie ze sobą wymieszać. Sałatkę polać przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszać.