Składniki :
- – sałata rzymska
- – sałata lodowa
- – 1 pęczek dymki
- – 2 ogórki zielone węże
- Dressing :
- – 5 łyżek soku z cytryny
- – 2 łyżki tajskiego sosu rybnego ( w ramach zastępstwa można użyć sos sojowy)
- – 1 mała papryczka chili drobno posiekana
- – 1 łyżeczka cukru
- – 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- – sporo świeżej posiekanej kolendry
- – 1 łyżka świeżej posiekanej mięty
Wykonanie :
Sałaty porwać na równe kawałki i rozłożyć na dnie sporej salaterki. Dymkę posiekać ukośnie na cieniutkie plasterki i posypać nią sałatę. Ogórki poprzekrawać wzdłuż i za pomocą obieraczki do warzyw pościnać cienkie długie i szerokie paski. Dodać paski ogórka do sałatki. Wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiku i dokładnie ze sobą wymieszać. Sałatkę polać przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszać.