Składniki :

  • 0,3 kg małych pieczarek drobno posiekanych
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 duża biała cebula posiekana w drobną kostkę
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • mąka pszenna i pełnoziarnista w ilości odpowiedniej dla gęstości całej masy
  • olej do smażenia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 6 dużych surowych ziemniaków utartych na grubych oczkach

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć z przyprawami pieczarki, cebulę, czosnek i odstawić do ostudzenia. Ziemniaki po utarciu zasolić i odstawić na bok by puściły soki a następnie bardzo mocno je odcisnąć by masa ziemniaczana była możliwie jak najbardziej sucha. Następnie do ziemniaków dodać usmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem, dodać jajka, ponownie doprawić masę, dodać posiekaną natkę a następnie dodać tyle mąki [jednej i drugiej po równo] aż masa będzie odpowiednia do smażenia placków. Na rozgrzanym oleju smażyć jak klasyczne placki ziemniaczane na rumiano z obu stron. Podawać do gulaszu wołowego lub wieprzowego.