Składniki :

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • kawałek piersi z indyka – odpowiednik wagowy piersi z kurczaka lub więcej w zależności od ilości planowanych porcji (indyka można dać znacznie więcej lub tylko indyka już bez piersi z kurczaka ze względu na jego większą soczystość)
  • szklanka tartego żółtego sera salami
  • mąka pszenna do zagęszczenia masy – 2-3 łyżki
  • 2 jajka
  • 1 cebula usmażona na maśle z porem (tylko białą częścią)
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy, papryka słodka, czosnek suszony, majeranek, oregano, chili w płatkach

Wykonanie :

Mięso pokroić w bardzo małe kosteczki (mielone mięso jest bardziej suche a pokrojenie pozwoli zachować większą soczystość), dodać ser, mąkę, jajka, wcześniej usmażoną z porem cebulę i ostudzoną, przyprawy i całość bardzo dobrze wyrobić. Smażyć płaskie placuszki wielkości placków ziemniaczanych na rumiano z obu stron. Takie placuszki można również upiec na pergaminie w piekarniku.