Składniki :
- – ryż
- – mrożony zielony groszek 30 dag
- – 2 cebule
- – 300 ml soku pomidorowego
- – 300 ml bulionu drobiowego
- – łyżka masła
- – sól i pieprz
- Mięsne kulki :
- – 50 dag mieszanego mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina, cielęcina)
- – cebula
- – kajzerka
- – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- – olej
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Mięsne kulki : kajzerkę namoczyć w wodzie, odcedzić i odcisnąć . Cebulę posiekać . Mięso wymieszać z kajzerką, cebulą i natką . Przyprawić do smaku solą i pieprzem . Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego . Dużą ilość oleju rozgrzać na patelni i smazyć kulki mięsne ze wszystkich stron na złoto .
Ryż zalać bulionem i sokiem pomidorowym, oprószyć solą i gotować na małym ogniu przez 20 minut . Cebulę pokroić w plasterki . Masło stopić na patelni, przysmażyć cebulę . Wsypać groszek . Podlać kilkoma łyżkami wody, chwilę poddusić . Dodać ryż, wymieszać, przyprawić . Podawać z kulkami mięsnymi .