Składniki :

  • – ryż
  • – mrożony zielony groszek 30 dag
  • – 2 cebule
  • – 300 ml soku pomidorowego
  • – 300 ml bulionu drobiowego
  • – łyżka masła
  • – sól i pieprz
  • Mięsne kulki :
  • – 50 dag mieszanego mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina, cielęcina)
  • – cebula
  • – kajzerka
  • – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • – olej
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Mięsne kulki : kajzerkę namoczyć w wodzie, odcedzić i odcisnąć . Cebulę posiekać . Mięso wymieszać z kajzerką, cebulą i natką . Przyprawić do smaku solą i pieprzem . Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego . Dużą ilość oleju rozgrzać na patelni i smazyć kulki mięsne ze wszystkich stron na złoto .

Ryż zalać bulionem i sokiem pomidorowym, oprószyć solą i gotować na małym ogniu przez 20 minut . Cebulę pokroić w plasterki . Masło stopić na patelni, przysmażyć cebulę . Wsypać groszek . Podlać kilkoma łyżkami wody, chwilę poddusić . Dodać ryż, wymieszać, przyprawić . Podawać z kulkami mięsnymi .