Składniki :
- kapusta biała [1/3 dużej główki]
- 2 duże marchewki
- 1 duża czerwona papryka
- jogurt naturalny
- majonez light
- sok z połowy cytryny
- cukier
- sól,pieprz
- por
- 2 duże czerwone cebule
Wykonanie :
Kapustę poszatkować w cienkie nitki długości ok. 10cm.
Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę razem z porem i cebulą.
Warzywa wymieszać dokładnie i dokładać miarkując cały czas majonez z jogurtem tak,by smak był wyraźny ale nie przyćmił smaku warzyw.
Majonezu nie może być za dużo a sałatka nie powinna być zbyt gęsta.
Polecam dodać majonez pół na pół z jogurtem.
W razie potrzeby zawsze można dodać majonezu.
Do warzyw wcisnąć sok cytrynowy i dodać przyprawy [wszystkie wedle uznania ale sałatka powinna być dobrze doprawiona solą i pieprzem i dobrze dosłodzona]