Składniki :

  • opakowanie mrożonych ośmiorniczek lub jedna duża, pokrojona [wiadomo,że najlepsza byłaby świeża]
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • kubek białego wytrawnego wina
  • pół pęczka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • sok cytrynowy
  • kilka ugotowanych w mundurkach ziemniaków

Wykonanie :

Na początku należy szybko smażyć ośmiorniczki na maśle z oliwą z dodatkiem posiekanego czosnku, przypraw, posiekanej zieleniny i cebuli.
Gdy wszystko będzie gotowe – należy wlać wino i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Ziemniaki po ugotowaniu należy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki [dlatego przyda się zwarta odmiana by ziemniaki się nie kruszyły].
Sos z ośmiornicami można doprawić do smaku cytryną i cukrem.
Na talerzu należy układać w wachlarz plasterki ziemniaków a na wierzch wylać sos. [wedle uznania można go zagęścić].