Składniki :
- opakowanie mrożonych ośmiorniczek lub jedna duża, pokrojona [wiadomo,że najlepsza byłaby świeża]
- 3 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- kubek białego wytrawnego wina
- pół pęczka natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- sól, pieprz, szczypta cukru
- sok cytrynowy
- kilka ugotowanych w mundurkach ziemniaków
Wykonanie :
Na początku należy szybko smażyć ośmiorniczki na maśle z oliwą z dodatkiem posiekanego czosnku, przypraw, posiekanej zieleniny i cebuli.
Gdy wszystko będzie gotowe – należy wlać wino i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Ziemniaki po ugotowaniu należy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki [dlatego przyda się zwarta odmiana by ziemniaki się nie kruszyły].
Sos z ośmiornicami można doprawić do smaku cytryną i cukrem.
Na talerzu należy układać w wachlarz plasterki ziemniaków a na wierzch wylać sos. [wedle uznania można go zagęścić].