Składniki :
- opakowanie średniej wielkości mrożonych krewetek (nie mniej niż 15 sztuk lub jeśli nie masz możliwości kupienia krewetek w tym rozmiarze mogą być też krewetki koktajlowe-całe opakowanie)
- 1 dojrzałe awokado
- mały kubek jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 1 zielony ogórek bez pestek
- 1 mała czerwona cebula
- szczypiorek
- pół główki sałaty lodowej
- pół szklanki tartego parmezanu
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- oliwa z oliwek z chili i czosnkiem
- opakowanie roszponki
- 2 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej pociętej w 5cm kawałki
- 1 marchewka pocięta obieraczką do warzyw w cienkie paski
- 5 przeciśniętych ząbków czosnku
- pół szklanki śmietany 12%
- 3 łyżki koperku
- sól, pieprz
Wykonanie :
Zblendować awokado z solą, pieprzem, sokiem cytrynowym, jogurtem, czosnkiem, śmietaną i do gotowego musu dodać posiekany koperek. Na rozgrzanej oliwie usmażyć krewetki z solą i pieprzem i dodać razem z oliwą ze smażenia do wcześniej zblendowanego sosu. Na półmisku rozłożyć posiekaną sałatę lodową, na niej ułożyć roszponkę, pociętą marchewkę, posiekaną w cienkie krążki cebulę, ogórka w kostkę, przekrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę, na warzywa wylać równomiernie sos z krewetkami, na niego posypać parmezan i szczypiorek.