Składniki :

  • opakowanie średniej wielkości mrożonych krewetek (nie mniej niż 15 sztuk lub jeśli nie masz możliwości kupienia krewetek w tym rozmiarze mogą być też krewetki koktajlowe-całe opakowanie)
  • 1 dojrzałe awokado
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 zielony ogórek bez pestek
  • 1 mała czerwona cebula
  • szczypiorek
  • pół główki sałaty lodowej
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa z oliwek z chili i czosnkiem
  • opakowanie roszponki
  • 2 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej pociętej w 5cm kawałki
  • 1 marchewka pocięta obieraczką do warzyw w cienkie paski
  • 5 przeciśniętych ząbków czosnku
  • pół szklanki śmietany 12%
  • 3 łyżki koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Zblendować awokado z solą, pieprzem, sokiem cytrynowym, jogurtem, czosnkiem, śmietaną i do gotowego musu dodać posiekany koperek. Na rozgrzanej oliwie usmażyć krewetki z solą i pieprzem i dodać razem z oliwą ze smażenia do wcześniej zblendowanego sosu. Na półmisku rozłożyć posiekaną sałatę lodową, na niej ułożyć roszponkę, pociętą marchewkę, posiekaną w cienkie krążki cebulę, ogórka w kostkę, przekrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę, na warzywa wylać równomiernie sos z krewetkami, na niego posypać parmezan i szczypiorek.