Składniki :
- 2 opakowania mieszanki sałat
- 5 dużych ziemniaków
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- koperek
- natka pietruszki
- rozmaryn
- namoczona czerstwa bułka
- jajko
- mąka
- cytryna
- masło
- oliwa
- sól, pieprz, papryka wędzona, przyprawa do mięsa wieprzowego, przyprawa do ziemniaków
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w grube plasterki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków i obsmażyć z obu stron na maśle na rumiano.
Mięso wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem, papryką, przyprawą do mięsa wieprzowego, posiekaną zieleniną, dymką, uformować w małe klopsiki, obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie z masłem na rumiano z obu stron.
Z oliwy, cytryny, soli, pieprzu i posiekanego szczypiorku zrobić dressing.
Na półmisku ułożyć sałaty, na nich obsmażone ziemniaki, pulpeciki i całość polać dressingiem.