Składniki :

  • 2 opakowania mieszanki sałat
  • 5 dużych ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • koperek
  • natka pietruszki
  • rozmaryn
  • namoczona czerstwa bułka
  • jajko
  • mąka
  • cytryna
  • masło
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka wędzona, przyprawa do mięsa wieprzowego, przyprawa do ziemniaków

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w grube plasterki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków i obsmażyć z obu stron na maśle na rumiano.
Mięso wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem, papryką, przyprawą do mięsa wieprzowego, posiekaną zieleniną, dymką, uformować w małe klopsiki, obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie z masłem na rumiano z obu stron.
Z oliwy, cytryny, soli, pieprzu i posiekanego szczypiorku zrobić dressing.
Na półmisku ułożyć sałaty, na nich obsmażone ziemniaki, pulpeciki i całość polać dressingiem.