Składniki :
- 1 polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz
- ostra oliwa
- aceto balsamico
- sałata radicchio
- sałata lodowa
- czubata łyżka masła
- rukola
- łyżka ostrej musztardy
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą i pieprzem a następnie obsmażyć z obu stron na maśle na rumiano. Z czosnku, oliwy, aceto balsamico, musztardy i przypraw zrobić sos a następnie wlać go do smażącej się polędwiczki. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem kilka minut. Sałaty pokroić i rzucić na półmisek. Do mięsa dodać marynowany pieprz i dalej razem dusić aż mięso straci surowość. Gdy mięso będzie gotowe wyjąć je na deskę, pozostawić pod przykryciem by odpoczęło na 10 minut a następnie pokroić w grube plasterki. Sałaty polać sosem z duszenia mięsa a na wierzchu ułożyć plasterki polędwicy.