Składniki :

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • sól, pieprz
  • ostra oliwa
  • aceto balsamico
  • sałata radicchio
  • sałata lodowa
  • czubata łyżka masła
  • rukola
  • łyżka ostrej musztardy
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą i pieprzem a następnie obsmażyć z obu stron na maśle na rumiano. Z czosnku, oliwy, aceto balsamico, musztardy i przypraw zrobić sos a następnie wlać go do smażącej się polędwiczki. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem kilka minut. Sałaty pokroić i rzucić na półmisek. Do mięsa dodać marynowany pieprz i dalej razem dusić aż mięso straci surowość. Gdy mięso będzie gotowe wyjąć je na deskę, pozostawić pod przykryciem by odpoczęło na 10 minut a następnie pokroić w grube plasterki. Sałaty polać sosem z duszenia mięsa a na wierzchu ułożyć plasterki polędwicy.