Składniki :
- 0,5 kg rostbefu wołowego lub innego ulubionego kawałka
- pęczek świeżej kolendry posiekany
- puszka kiełków fasoli
- 1 świeże chili posiekane drobno lub w plasterki
- 6 szalotek pokrojonych ukośnie
- 1 utarta marchew
- 1 zielony ogórek pokrojony w plasterki
- olej kokosowy
- sól, 2 łyżki przyprawy tajskiej [gotowej lub zrobionej samodzielnie z uprażonych i utartych przypraw : chili, kmin rzymski, oregano, ostra papryka, czosnek, imbir, kolendra, cynamon, pieprz biały, 1 gwiazdka anyżu – w równych proporcjach – wszystkie składniki suche]
Sos do sałatki :
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Wykonanie :
Wołowinę przyprawić solą i przyprawą tajską i marynować przynajmniej 30 minut a następnie na oleju kokosowym usmażyć do takiego stopnia jaki lubimy najbardziej. Składniki sałatki wymieszać na półmisku, rozłożyć pokrojone usmażone mięso i polać wcześniej przygotowanym sosem.