Składniki :

  • 0,5 kg rostbefu wołowego lub innego ulubionego kawałka
  • pęczek świeżej kolendry posiekany
  • puszka kiełków fasoli
  • 1 świeże chili posiekane drobno lub w plasterki
  • 6 szalotek pokrojonych ukośnie
  • 1 utarta marchew
  • 1 zielony ogórek pokrojony w plasterki
  • olej kokosowy
  • sól, 2 łyżki przyprawy tajskiej [gotowej lub zrobionej samodzielnie z uprażonych i utartych przypraw : chili, kmin rzymski, oregano, ostra papryka, czosnek, imbir, kolendra, cynamon, pieprz biały, 1 gwiazdka anyżu – w równych proporcjach – wszystkie składniki suche]

Sos do sałatki :

  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Wykonanie :

Wołowinę przyprawić solą i przyprawą tajską i marynować przynajmniej 30 minut a następnie na oleju kokosowym usmażyć do takiego stopnia jaki lubimy najbardziej. Składniki sałatki wymieszać na półmisku, rozłożyć pokrojone usmażone mięso i polać wcześniej przygotowanym sosem.