Składniki :
- 4l bulionu warzywnego (lub przecedzony domowy rosół drobiowy dla wersji wegetariańskiej a nie wegańskiej)
- puszka mleka kokosowego
- 2,5 cm świeżego imbiru w plasterkach
- 2 szalotki posiekane
- 1 łodyga trawy cytrynowej pocięta i zmiażdżona
- 3 liście limonki kafir
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 5 posiekanych w kosteczkę ząbków czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego i 1 łyżka sosu rybnego
- 2 małe papryczki chili posiekane
- pęczek świeżej kolendry
- sok z limonki lub cytryny do doprawienia
- 1 szklanka namoczonych i pokrojonych w paski grzybów shiitake i pół szklanki grzybów mun
- gruby szczypior
- makaron ryżowy
Wykonanie :
Bulion zagotować, dodać imbir, szalotki, trawę cytrynową, liście limonki kafir, przyprawy, czosnek, sosy, chili, grzyby i gotować całość pół godziny. Sprawdzić smak, doprawić, dodać mleko kokosowe, sok z limonki do dokwaszenia zupy, szczypior, surowy makaron i gotować aż makaron będzie miękki. Na koniec dodać posiekaną kolendrę i po minucie gotowania zdjąć z grzania i podawać. Zupa zrobiona na bazie z bulionu warzywnego jest w pełni wegańską wersją.