Składniki :

  • 4l bulionu warzywnego (lub przecedzony domowy rosół drobiowy dla wersji wegetariańskiej a nie wegańskiej)
  • puszka mleka kokosowego
  • 2,5 cm świeżego imbiru w plasterkach
  • 2 szalotki posiekane
  • 1 łodyga trawy cytrynowej pocięta i zmiażdżona
  • 3 liście limonki kafir
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 5 posiekanych w kosteczkę ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego i 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 małe papryczki chili posiekane
  • pęczek świeżej kolendry
  • sok z limonki lub cytryny do doprawienia
  • 1 szklanka namoczonych i pokrojonych w paski grzybów shiitake i pół szklanki grzybów mun
  • gruby szczypior
  • makaron ryżowy

Wykonanie :

Bulion zagotować, dodać imbir, szalotki, trawę cytrynową, liście limonki kafir, przyprawy, czosnek, sosy, chili, grzyby i gotować całość pół godziny. Sprawdzić smak, doprawić, dodać mleko kokosowe, sok z limonki do dokwaszenia zupy, szczypior, surowy makaron i gotować aż makaron będzie miękki. Na koniec dodać posiekaną kolendrę i po minucie gotowania zdjąć z grzania i podawać. Zupa zrobiona na bazie z bulionu warzywnego jest w pełni wegańską wersją.