Składniki :
- opakowanie rukoli
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 posiekane drobno cebulki dymki
- 1 duże awokado
- sok z połowy cytryny
- opakowanie wędzonego łososia
Majonez limonkowy(cytrynowy) :
- 120ml majonezu light
- 3 łyżki soku z limonki (ewentualnie z cytryny)
- 2 łyżki natki pietruszki
- drobno starta skórka z 1 cytryny lub limonki
- pieprz cayenne
Wykonanie :
Składniki na majonez limonkowy dokładnie ze sobą połączyć i odstawić do przegryzienia się smaków. Do salaterki włożyć rukolę. Na sałacie układać pokrojone cząstki awokado uprzednio pokropione sokiem cytrynowym. Na awokado układać podarte kawałki łososia i posypać obficie natką pietruszki. Całą sałatkę polać obficie wcześniej przygotowanym dressingiem.