Składniki :

  • opakowanie rukoli
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 posiekane drobno cebulki dymki
  • 1 duże awokado
  • sok z połowy cytryny
  • opakowanie wędzonego łososia

Majonez limonkowy(cytrynowy) :

  • 120ml majonezu light
  • 3 łyżki soku z limonki (ewentualnie z cytryny)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • drobno starta skórka z 1 cytryny lub limonki
  • pieprz cayenne

Wykonanie :

Składniki na majonez limonkowy dokładnie ze sobą połączyć i odstawić do przegryzienia się smaków. Do salaterki włożyć rukolę. Na sałacie układać pokrojone cząstki awokado uprzednio pokropione sokiem cytrynowym. Na awokado układać podarte kawałki łososia i posypać obficie natką pietruszki. Całą sałatkę polać obficie wcześniej przygotowanym dressingiem.