Składniki :
- 2 kg mięsa z kurczaka z kośćmi
- 3 cebule
- 1 główka czosnku
- 3 duże marchewki
- 3 duże pory [całe]
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 szklanki suszonych grzybów
- 5 gałązek świeżego tymianku
- pęczek natki pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 6l wody
- 3 liście laurowe, pieprz, sól
Wykonanie :
Mięso z kurczaka zrumienić na oliwie z każdej strony, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i również zrumienić na oliwie. Grzyby zalać wrzątkiem, po namoczeniu odcedzić, pokroić i również podsmażyć kilka chwil na oliwie. Podsmażone warzywa, mięso i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy, posiekane zioła, wino, i gotować na małym ogniu pod przykryciem 6h. Po ugotowaniu bulion przecedzić przez gęste sito i drugi raz przez gazę by bulion był całkowicie klarowny. Podawać z makaronem jak zwykły rosół lub stosować jako baza do sosów, innych zup lub podzielić na części i zamrozić.