Składniki :

  • 2 kg mięsa z kurczaka z kośćmi
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 3 duże marchewki
  • 3 duże pory [całe]
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 6l wody
  • 3 liście laurowe, pieprz, sól

Wykonanie :

Mięso z kurczaka zrumienić na oliwie z każdej strony, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i również zrumienić na oliwie. Grzyby zalać wrzątkiem, po namoczeniu odcedzić, pokroić i również podsmażyć kilka chwil na oliwie. Podsmażone warzywa, mięso i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy, posiekane zioła, wino, i gotować na małym ogniu pod przykryciem 6h. Po ugotowaniu bulion przecedzić przez gęste sito i drugi raz przez gazę by bulion był całkowicie klarowny. Podawać z makaronem jak zwykły rosół lub stosować jako baza do sosów, innych zup lub podzielić na części i zamrozić.