Składniki :

  • – 450 g rumsztyku wołowego albo steków pokrojonych na 2,5 cm kawałki
  • Marynata :
  • – 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • – 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • – 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
  • Sos :
  • – 2 łyżki oleju
  • – 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • – 1 mała cebula, pokrojona w 8 części
  • – 220 g fasolki szparagowej, połówki
  • – 25 g niesolonych nerkowców
  • – 25 g pędów bambusa
  • – 2 łyżeczki sosu sojowego
  • – 2 łyżeczki chińskiego wina lub wytrawnego sherry (w ostateczności tyle samo dobrej wódki)
  • – 125 ml bulionu wołowego
  • – 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • – 4 łyżeczki wody
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Przygotować marynatę – zmieszać mąkę, sos sojowy i olej z orzeszków ziemnych. Mięso włożyć do niezbyt głębokiej miseczki, wlać marynatę. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić mięso na przynajmniej 1h. W woku rozgrzać olej, smażyć na nim przez 3 minuty czosnek, cebulę, fasolkę, nerkowce i bambusa. Mięso osączyć z marynaty, dodać do warzyw i smażyć na dużym ogniu przez 3 minuty, mieszając. Zmieszać sos sojowy, wino (wódkę) i bulion. Mąkę dokładnie rozprowadzić z wodą, wlać do mieszanki bulionowej i znów dokładnie rozprowadzić. Do warzyw i mięsa wlać sos. Mieszać i gotować aż zgęstnieje. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3 minuty. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.