Składniki :

  • makaron kokardki
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • żółty ser – zwykły i wędzony lub wędzony i parmezan
  • masło
  • olej
  • pieczarki
  • sól, pieprz, czubryca czerwona, chili w proszku
  • 2 kostki rosołowe wołowe

Wykonanie :

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostek knorr, przecedzić i odstawić na bok. Mięso usmażyć na maśle z olejem na rumiano razem z posiekaną drobno cebulą, papryką, groszkiem i pieczarkami. Całość przyprawić do smaku i wcisnąć czosnek, chwilę posmażyć. Połączyć farsz – wymieszać z odstawionym makaronem, przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i posypać grubo tartymi serami. Zapiekać w piekarniku 20-30 minut w 160-180*C by ser się zarumienił.