- makaron kokardki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- puszka groszku konserwowego
- 3 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- żółty ser – zwykły i wędzony lub wędzony i parmezan
- masło
- olej
- pieczarki
- sól, pieprz, czubryca czerwona, chili w proszku
- 2 kostki rosołowe wołowe
Wykonanie :
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostek knorr, przecedzić i odstawić na bok. Mięso usmażyć na maśle z olejem na rumiano razem z posiekaną drobno cebulą, papryką, groszkiem i pieczarkami. Całość przyprawić do smaku i wcisnąć czosnek, chwilę posmażyć. Połączyć farsz – wymieszać z odstawionym makaronem, przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i posypać grubo tartymi serami. Zapiekać w piekarniku 20-30 minut w 160-180*C by ser się zarumienił.