Składniki :

  • 0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej lub z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 por (cała biała część i fragment zielonej)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • jogurt naturalny
  • 0,2 kg małych pieczarek
  • 5 korniszonków z chili dla doprawienia zupy (można dodać więcej dla ostrzejszego aromatu)
  • 2,5 l odchudzonego rosołu drobiowego lub woda
  • ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka, przyprawa gruzińska, przyprawa węgierska
  • łyżeczka oleju do smażenia

Wykonanie :

Na podgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek, posiekana cebulę, pora, posiekane dowolnie pieczarki i wcześniej przyprawione wszystkimi przyprawami mielone mięso. Gdy całość będzie rumiana dodać pokrojone papryki, ziela, liście, pokrojone w plasterki korniszony, posiekana zieleninę i zalać rosołem lub wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem pół godziny. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jeśli czegoś brakuje i po wyłączeniu gazu zahartowanym jogurtem zabielić całą zupę.