Składniki :
- 0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej lub z indyka
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 por (cała biała część i fragment zielonej)
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- jogurt naturalny
- 0,2 kg małych pieczarek
- 5 korniszonków z chili dla doprawienia zupy (można dodać więcej dla ostrzejszego aromatu)
- 2,5 l odchudzonego rosołu drobiowego lub woda
- ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka, przyprawa gruzińska, przyprawa węgierska
- łyżeczka oleju do smażenia
Wykonanie :
Na podgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek, posiekana cebulę, pora, posiekane dowolnie pieczarki i wcześniej przyprawione wszystkimi przyprawami mielone mięso. Gdy całość będzie rumiana dodać pokrojone papryki, ziela, liście, pokrojone w plasterki korniszony, posiekana zieleninę i zalać rosołem lub wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem pół godziny. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jeśli czegoś brakuje i po wyłączeniu gazu zahartowanym jogurtem zabielić całą zupę.