Składniki :

  • – mieszanka warzywna z kalafiorem i brokułami i marchewką (lub swoja ulubiona ale trzeba pamiętać, że inne warzywa dadzą inny smak zupie)
  • – 6 średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w kosteczkę (dość małą by szybko się ugotowały)
  • – makaron kolanka, uszka lub inny dość mały ulubiony
  • – pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (dość małą – prawie tak jak ziemniaki)
  • – przyprawa do gyrosa i kurczaka -> po łyżce stołowej
  • – kostki rosołowe : cielęca, 2 warzywne, rosołowa
  • – maggi do smaku
  • – trochę czarnego pieprzu i sól do smaku
  • – posiekany koperek (dużo – przynajmniej pół szklanki)

Wykonanie :

Do garnka wlać wodę (tyle ile ma być zupy – zupa powinna być gęsta), dodać kostki rosołowe, maggi i zagotować. Dodać ziemniaki, warzywa, koperek i gotować do miękkości ziemniaków. W tym czasie usmażyć piersi z kurczaka z solą i przyprawą go gyrosa i kurczaka. Dodać do zupy. Chwilę pogotować. Na koniec dodać makaron. Gotować do miękkości. Podawać gorące.

Zupę wedle uznania można zabielić śmietaną. Smacznego !