Składniki :
- 1 łyżka oliwy
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 0,3 kg posiekanych w plasterki pieczarek
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 6 pomidorów pozbawionych skóry [sparzonych] pokrojonych drobno
- 2l bulionu lub wody [rosół najlepszy]
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub półwytrawnego
- opakowanie mrożonego kalafiora lub połowa świeżego
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 0,5 kg piersi z indyka [pokrojonej w małe kawałki i usmażonej z curry, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i płatkami chili]
- 1 cukinia pokrojona w półplasterki
- świeża bazylia do podania
- sól, pieprz, płatki chili
- łyżeczka masła
Wykonanie :
W głębokiej patelni podgrzać oliwę i smażyć na niej czosnek i cebulę przez 3 minuty cały czas mieszając, dodać pieczarki, paprykę, pomidory i smażyć 5 minut. Wlać bulion, wino, dodać podzielonego na różyczki kalafiora, marchew i soczewicę. Doprawić, zagotować i pod przykryciem dusić 30 minut na bardzo małym ogniu. Cukinię podsmażyć na maśle a następnie razem z wcześniej przygotowanym indykiem dodać do zupy. Gotować razem jeszcze 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i od razu podawać z listkami bazylii.
Zupę można podawać z inną zieleniną np natką pietruszki i ziemniakami jako bogatsza wkładka do zupy.