Składniki :

  • 1 łyżka oliwy
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 0,3 kg posiekanych w plasterki pieczarek
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 6 pomidorów pozbawionych skóry [sparzonych] pokrojonych drobno
  • 2l bulionu lub wody [rosół najlepszy]
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub półwytrawnego
  • opakowanie mrożonego kalafiora lub połowa świeżego
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 0,5 kg piersi z indyka [pokrojonej w małe kawałki i usmażonej z curry, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i płatkami chili]
  • 1 cukinia pokrojona w półplasterki
  • świeża bazylia do podania
  • sól, pieprz, płatki chili
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

W głębokiej patelni podgrzać oliwę i smażyć na niej czosnek i cebulę przez 3 minuty cały czas mieszając, dodać pieczarki, paprykę, pomidory i smażyć 5 minut. Wlać bulion, wino, dodać podzielonego na różyczki kalafiora, marchew i soczewicę. Doprawić, zagotować i pod przykryciem dusić 30 minut na bardzo małym ogniu. Cukinię podsmażyć na maśle a następnie razem z wcześniej przygotowanym indykiem dodać do zupy. Gotować razem jeszcze 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i od razu podawać z listkami bazylii.

Zupę można podawać z inną zieleniną np natką pietruszki i ziemniakami jako bogatsza wkładka do zupy.