Składniki :

Wywar podstawowy :

  • 2l wody
  • 4 udka z kurczaka
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, pęczek natki pietruszki, pęczek liści selera korzeniowego, pęczek lubczyku
  • główka czosnku
  • 3 marchewki
  • 4 pietruszki
  • pół dużego selera korzeniowego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 opalona na czarno cebula

Dodatkowe składniki :

  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 szklanki fasolki szparagowej [opcjonalnie]
  • opakowanie tortellini [najlepsze z boczkiem]
  • 0,3 kg małych pieczarek pokrojonych w plasterki i usmażonych na maśle
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • pęczek posiekanej natki pietruszki

Wykonanie :

Na początku należy ugotować bulion na udkach z kurczaka. Następnie odłowić mięso, podzielić na małe kawałki i odłożyć na bok. Resztę przecedzić i dodać ponownie pokrojoną marchewkę, dodać pomidory z puszki, fasolkę, usmażone pieczarki, serek i natkę. Gotować co jakiś czas mieszając na małym ogniu pod przykryciem aż mascarpone całkowicie się rozpuści i konsystencja zupy zrobi się lekko kremowa. Sprawdzić smak, doprwić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować tortellini i rozłożyć do miseczek razem z przygotowanym mięsem kurczaka. Zalewać gorącą zupą i od razu podawać.