Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- skórka otarta z cytryny [tylko żółta część – możliwie bez białego albedo, które jest gorzkie]
- sok z cytryny
- pół szklanki bulionu drobiowego
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, curry
- mąka ziemniaczana do zaciągnięcia sosu
- natka pietruszki
- ryż jaśminowy
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na rumiano na maśle. Zmniejszyć grzanie, dodać przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć cały czas mieszając, dodać sok z cytryny i skórkę oraz bulion i dusić całość aż bulion zacznie wrzeć. Sprawdzić smak, doprawić i lekko zaciągnąć mąką ziemniaczaną. Chwilę dusić. Dodać posiekaną natkę pietruszki i od razu podawać z ryżem.