Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • skórka otarta z cytryny [tylko żółta część – możliwie bez białego albedo, które jest gorzkie]
  • sok z cytryny
  • pół szklanki bulionu drobiowego
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, curry
  • mąka ziemniaczana do zaciągnięcia sosu
  • natka pietruszki
  • ryż jaśminowy

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na rumiano na maśle. Zmniejszyć grzanie, dodać przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć cały czas mieszając, dodać sok z cytryny i skórkę oraz bulion i dusić całość aż bulion zacznie wrzeć. Sprawdzić smak, doprawić i lekko zaciągnąć mąką ziemniaczaną. Chwilę dusić. Dodać posiekaną natkę pietruszki i od razu podawać z ryżem.