Składniki :

  • kilka filetów dorsza o dowolnej wielkości w zależności od ilości planowanych porcji
  • 100g sera gorgonzola
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • łyżka masła
  • olej
  • szklanka śmietanki 36%
  • sól, pieprz, odrobina curry i kurkumy, sól warzywna i pieprz cytrynowy
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • bułka tarta
  • jajko
  • marynowany zielony pieprz
  • koperek

Wykonanie :

Filety przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, opanierować w jajku i bułce i usmażyć z obu stron klasycznie na maśle z olejem. Zagrzać śmietankę, dodać sery, odrobinę masła, koperek, odrobinę soli warzywnej, curry i kurkumy i wolno gotować aż sery się rozpuszczą. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęścić mąką. Do gotowego sosu dodać usmażone filety i po 3 minutach podgrzewania od razu podawać. Idealne danie do ryżu lub ziemniaczanego piure.