Składniki :

  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • pół małej kapusty włoskiej
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 10 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie :

Na maśle z oliwą usmażyć marchewkę, cebulę, posiekaną kapustę i pieczarki. Przyprawić do smaku, dodać połowę rosołu, posiekaną zieleninę, surowy ryż a następnie dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając i podlewając resztą rosołu gdy będzie taka potrzeba. Na koniec, gdy nie będzie płynu a ryż będzie gotowy należy sprawdzić smak, doprawić na koniec do smaku i podawać do pieczonych mięs.