Składniki :
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- pół małej kapusty włoskiej
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 10 pieczarek pokrojonych w plasterki
- 4 szklanki rosołu drobiowego
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie :
Na maśle z oliwą usmażyć marchewkę, cebulę, posiekaną kapustę i pieczarki. Przyprawić do smaku, dodać połowę rosołu, posiekaną zieleninę, surowy ryż a następnie dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając i podlewając resztą rosołu gdy będzie taka potrzeba. Na koniec, gdy nie będzie płynu a ryż będzie gotowy należy sprawdzić smak, doprawić na koniec do smaku i podawać do pieczonych mięs.