Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 0,3 kg mielonej wieprzowiny
  • jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • pęczek kolendry
  • 1 małe świeże chili
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mango
  • sok z limonki lub cytryny
  • ryż do podania
  • małe pomidorki
  • sól, pieprz
  • szklanka passaty pomidorowej
  • szklanka drobiowego rosołu

Wykonanie klopsów :

Mięsa połączyć ze sobą, wymieszać z jajkami i przyprawami, dodać część kolendry, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, całość dobrze ze sobą wymieszać a następnie po uformowaniu dużych klopsów upiec w piekarniku w 180*C.

Wykonanie sałatki :

Resztę kolendry pokroić, dodać posiekaną paprykę, pomidorki, mango, sól, pieprz i posiekane drobno chili. Doprawić sokiem z limonki, dodać szczypiorek, całość dobrze wymieszać.

Wykonanie sosu pomidorowego :

W rondelku podgrzać pomidory z puszki, dodać sól i pieprz, passatę pomidorową i rosół. Całość gotować na wolnym ogniu aż sos nabierze głębokiego smaku.

Wykonanie :

Na ugotowanym w osolonej wodzie ryżu ułożyć kilka łyżek sosu pomidorowego, na nim ułożyć klopsa, przekroić, nałożyć spory kleks jogurtu naturalnego a na wierzchu pikantną sałatkę. Od razu podawać.