Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 0,3 kg mielonej wieprzowiny
- jogurt naturalny
- 2 jajka
- pęczek kolendry
- 1 małe świeże chili
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 mango
- sok z limonki lub cytryny
- ryż do podania
- małe pomidorki
- sól, pieprz
- szklanka passaty pomidorowej
- szklanka drobiowego rosołu
Wykonanie klopsów :
Mięsa połączyć ze sobą, wymieszać z jajkami i przyprawami, dodać część kolendry, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, całość dobrze ze sobą wymieszać a następnie po uformowaniu dużych klopsów upiec w piekarniku w 180*C.
Wykonanie sałatki :
Resztę kolendry pokroić, dodać posiekaną paprykę, pomidorki, mango, sól, pieprz i posiekane drobno chili. Doprawić sokiem z limonki, dodać szczypiorek, całość dobrze wymieszać.
Wykonanie sosu pomidorowego :
W rondelku podgrzać pomidory z puszki, dodać sól i pieprz, passatę pomidorową i rosół. Całość gotować na wolnym ogniu aż sos nabierze głębokiego smaku.
Wykonanie :
Na ugotowanym w osolonej wodzie ryżu ułożyć kilka łyżek sosu pomidorowego, na nim ułożyć klopsa, przekroić, nałożyć spory kleks jogurtu naturalnego a na wierzchu pikantną sałatkę. Od razu podawać.