Składniki :
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 4 pomidory [sparzone i obrane ze skóry]
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- mały słoiczek anchois
- 10 ząbków marynowanego czosnku
- 4 świeże ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- łyżka orzeszków piniowych podprażonych
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz, szczypta mielonej kolendry
- pęczek natki pietruszki
- mały kawałek pora
- szklanka białego wytrawnego wina
Wykonanie :
Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć posiekaną cebulę ze świeżym czosnkiem i porem a następnie dodać pokrojonego kurczaka przyprawionego solą, pieprzem, kolendrą i po podsmażeniu na rumiano dodać bulion, wino i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory, anchois, posiekaną natkę, kapary, marynowany pokrojony czosnek, koncentrat i dusić całość kolejne 5 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić, w razie potrzeby lekko zagęścić, dodać orzeszki i podawać z ryżem lub makaronem.