Składniki :

  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 pomidory [sparzone i obrane ze skóry]
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mały słoiczek anchois
  • 10 ząbków marynowanego czosnku
  • 4 świeże ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • łyżka orzeszków piniowych podprażonych
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, szczypta mielonej kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • mały kawałek pora
  • szklanka białego wytrawnego wina

Wykonanie :

Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć posiekaną cebulę ze świeżym czosnkiem i porem a następnie dodać pokrojonego kurczaka przyprawionego solą, pieprzem, kolendrą i po podsmażeniu na rumiano dodać bulion, wino i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory, anchois, posiekaną natkę, kapary, marynowany pokrojony czosnek, koncentrat i dusić całość kolejne 5 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić, w razie potrzeby lekko zagęścić, dodać orzeszki i podawać z ryżem lub makaronem.