Składniki :
- 0,5 kg wołowiny (lub więcej w zależności od ilości planowanych porcji)
- 4 czerwone cebule pokrojone na 4 duże kawałki
- kości wołowe i warzywa – ugotować bulion z przyprawami i przecedzić – 1l
- szklanka dobrego wytrawnego czerwonego wina
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka, 2 goździki, szczypta cynamonu
- kilka łyżek posiekanej kolendry do podania
- ocet balsamiczny do smaku
- cukier do smaku
- duże kwaśne jabłko
- łyżka masła
- olej
Wykonanie :
Mięso pokroić w grubą kostkę, porządnie przyprawić i wymieszać z sosem sojowym i odstawić na noc do lodówki. Obsmażyć razem z cebulą na maśle z olejem a następnie zalać 1l bulionu i winem, dodać goździki, starte jabłko i cynamon i dusić 2h. Następnie sprawdzić smak, doprawić solą, pieprzem, octem, cukrem i dusić kilka minut dla połączenia się smaków. Podawać z ryżem posypane kolendrą.