Składniki :

  • 0,5 kg wołowiny (lub więcej w zależności od ilości planowanych porcji)
  • 4 czerwone cebule pokrojone na 4 duże kawałki
  • kości wołowe i warzywa – ugotować bulion z przyprawami i przecedzić – 1l
  • szklanka dobrego wytrawnego czerwonego wina
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka, 2 goździki, szczypta cynamonu
  • kilka łyżek posiekanej kolendry do podania
  • ocet balsamiczny do smaku
  • cukier do smaku
  • duże kwaśne jabłko
  • łyżka masła
  • olej

Wykonanie :

Mięso pokroić w grubą kostkę, porządnie przyprawić i wymieszać z sosem sojowym i odstawić na noc do lodówki. Obsmażyć razem z cebulą na maśle z olejem a następnie zalać 1l bulionu i winem, dodać goździki, starte jabłko i cynamon i dusić 2h. Następnie sprawdzić smak, doprawić solą, pieprzem, octem, cukrem i dusić kilka minut dla połączenia się smaków. Podawać z ryżem posypane kolendrą.