Składniki :

  • 0,5 kg mięsa z indyka [np. gulaszowe]
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże pietruszki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 duża papryka
  • 5 małych słodkich pomidorków [najlepiej gruntowych]
  • koperek
  • natka pietruszki
  • lubczyk [bulion/maggi]
  • seler nać
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, przyprawa do drobiu, curry, kurkuma, słodka papryka
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • masło
  • 1 ząbek czosnku
  • olej

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do drobiu, papryką, curry i kurkumą i usmażyć na maśle z oliwą a następnie dusić 15 minut.
W tym czasie gdy mięso się dusi rozdrobnić w malakserze marchew z pietruszką, cebulą i czosnkiem.
Wyjąć zmiksowane warzywa i wrzucić pomidory a następnie zmiksować na gładki sok pomidorowy.
Pieczarki pokroić w grube plastry i na rozgrzanym oleju z masłem smażyć aż puszczą sok.
Dodać warzywa i smażyć 5 minut a następnie zalać sokiem pomidorowym.
Dodać sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, paprykę, kurkumę i całą poszatkowaną zieleninę.
Dusić 10 minut, dodać wcześniej duszone mięso i pokrojoną w kostkę paprykę.Gulasz dusić na małym ogniu pod przykryciem często mieszając od dna.
Sprawdzić smak po 20 minutach i miękkość mięsa, ewentualnie doprawić i zagęścić sos mąką.
Podawać z makaronami.
gulasz