Składniki :

  • kasza pęczak [ilość wedle uznania]
  • pęczek natki pietruszki
  • kawałek piersi z indyka lub jedna cała pierś z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek
  • sól, pieprz, curry, przyprawa węgierska
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • domowa jarzynka lub vegeta/kostka rosołowa
  • kilka ogórków kiszonych
  • kilka namoczonych suszonych grzybków wcześniej drobno pokruszonych

Wykonanie :

Kaszę ugotować w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Mięso pokroić w cienkie paseczki, przyprawić i usmażyć na maśle. Dodać posiekane pieczarki i namoczone grzyby, posiekaną cebulę i czosnek i całość smażyć. Dodać posiekaną natkę, przyprawić jarzynką i podlać wodą by czosnek się nie spalił. Dusić do miękkości mięsa. Ugotowany pęczak dodać do mięsa z grzybami i na małym gazie dusić całość pod przykryciem aż potrawka zgęstnieje. Na koniec dodać posiekane w kostkę ogórki i chwilę razem podgrzewać.