Składniki :
- kasza pęczak [ilość wedle uznania]
- pęczek natki pietruszki
- kawałek piersi z indyka lub jedna cała pierś z kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- sól, pieprz, curry, przyprawa węgierska
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- domowa jarzynka lub vegeta/kostka rosołowa
- kilka ogórków kiszonych
- kilka namoczonych suszonych grzybków wcześniej drobno pokruszonych
Wykonanie :
Kaszę ugotować w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Mięso pokroić w cienkie paseczki, przyprawić i usmażyć na maśle. Dodać posiekane pieczarki i namoczone grzyby, posiekaną cebulę i czosnek i całość smażyć. Dodać posiekaną natkę, przyprawić jarzynką i podlać wodą by czosnek się nie spalił. Dusić do miękkości mięsa. Ugotowany pęczak dodać do mięsa z grzybami i na małym gazie dusić całość pod przykryciem aż potrawka zgęstnieje. Na koniec dodać posiekane w kostkę ogórki i chwilę razem podgrzewać.