Składniki :

  • puszka kukurydzy
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • pęczek kolendry
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • jajko
  • świeże chili
  • sól, pieprz, chimayo chorizo-przyprawa mix meksykański, przyprawa-pomidory z solą morską, słodka papryka, curry, szczypta kurkumy dla koloru
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę z pomidorami, chili i czosnkiem, dodać kukurydzę, pokrojoną drobno paprykę, całość mocno przyprawić (jak do mięsa) i dodać posiekaną kolendrę. Lekko przestudzić, wmieszać mięso, dodać jajko i wyrobić masę jak na kotlety. Formować płaskie kotlety i smażyć obtoczone w bułce tartej lub mące na rumiano z obu stron. Podawać z ryżem smażonym z warzywami lub klasycznym.