Składniki :
- 2l wody lub domowego rosołu drobiowego
- 2 szklanki suszonych grzybów ugotowanych w tej wodzie/rosole
- 2 cebule
- 2 duże ziemniaki
- tarty parmezan do podania
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany do podania
- sól, pieprz
- 10 pieczarek
Wykonanie :
Grzyby na początku ugotować, wyjąć z wywaru, usmażyć na maśle i ponownie dodać do wody/rosołu w którym się gotowały. Na maśle po smażeniu grzybów usmażyć cebulę i również dodać do zupy. Na małej ilośći masła usmażyć pieczarki pokrojone w plasterki i odstawić na później do podania. Ziemniaki obrać, pokroić na drobno i dodać do zupy. Dodać przyprawy i gotować 30 minut. Całość zmiksować na gładko, doprawić w razie potrzeby, dodać usmażone pieczarki i podawać z kleksem śmietany i parmezanem.
Zupa świetnie się nadaje jako starter na imprezach.