Składniki :

  • 2l wody lub domowego rosołu drobiowego
  • 2 szklanki suszonych grzybów ugotowanych w tej wodzie/rosole
  • 2 cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • tarty parmezan do podania
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany do podania
  • sól, pieprz
  • 10 pieczarek

Wykonanie :

Grzyby na początku ugotować, wyjąć z wywaru, usmażyć na maśle i ponownie dodać do wody/rosołu w którym się gotowały. Na maśle po smażeniu grzybów usmażyć cebulę i również dodać do zupy. Na małej ilośći masła usmażyć pieczarki pokrojone w plasterki i odstawić na później do podania. Ziemniaki obrać, pokroić na drobno i dodać do zupy. Dodać przyprawy i gotować 30 minut. Całość zmiksować na gładko, doprawić w razie potrzeby, dodać usmażone pieczarki i podawać z kleksem śmietany i parmezanem.

Zupa świetnie się nadaje jako starter na imprezach.