Składniki :

  • 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1kg ziemniaków
  • kostki rosołowe mięsne i 1 drobiowa
  • rosół ”niedzielny” [ważna baza składnikowa]
  • przyprawy : sól,pieprz,czubryca czerwona,
  • 3 ząbki czosnku
  • czerstwa namoczona bułka
  • 2 średnie cebule
  • masło
  • natka pietruszki

Wykonanie :
Ziemniaki pokroić drobno i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej drobiowej.
Ziemniaki odlać i włożyć do odgrzanego i przecedzonego wcześniej rosołu drobiowego.
Całość razem zagotować i nieco przestudzić.
Ziemniaki zmiksować aż powstanie gładka zupa krem.
W razie potrzeby podlać wodą [zagotowaną] i rozrzedzić zupę.
Przyprawić do smaku solą i pierzem oraz kostkami mięsnymi po czym znowu podgrzać by smaki się przegryzły.
Mięso połączyć z odciśniętą bułką,drobno posiekaną cebulą i czosnkiem usmażonymi na maśle oraz z przyprawami.
Formować pulpeciki i gotować w osolonej wodzie.
Gotowe pulpety przełożyć do gorącej zupy ziemniaczanej i podawać posypane natką pietruszki.