Składniki :
- 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1kg ziemniaków
- kostki rosołowe mięsne i 1 drobiowa
- rosół ”niedzielny” [ważna baza składnikowa]
- przyprawy : sól,pieprz,czubryca czerwona,
- 3 ząbki czosnku
- czerstwa namoczona bułka
- 2 średnie cebule
- masło
- natka pietruszki
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić drobno i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej drobiowej.
Ziemniaki odlać i włożyć do odgrzanego i przecedzonego wcześniej rosołu drobiowego.
Całość razem zagotować i nieco przestudzić.
Ziemniaki zmiksować aż powstanie gładka zupa krem.
W razie potrzeby podlać wodą [zagotowaną] i rozrzedzić zupę.
Przyprawić do smaku solą i pierzem oraz kostkami mięsnymi po czym znowu podgrzać by smaki się przegryzły.
Mięso połączyć z odciśniętą bułką,drobno posiekaną cebulą i czosnkiem usmażonymi na maśle oraz z przyprawami.
Formować pulpeciki i gotować w osolonej wodzie.
Gotowe pulpety przełożyć do gorącej zupy ziemniaczanej i podawać posypane natką pietruszki.