Składniki :
- 0,5 kg mielonej cielęciny
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 jajko
- łyżeczka utartego świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 3 łyżki sosu chińskiego śliwkowego
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 biała cebula drobno pokrojona
- ciasto tempura -> https://penelope.nstrefa.pl/piersi-kurczaka-w-tempurze/ [do tego przepisu ciasto tempura należy zmodyfikować poprzez dodanie większej ilości mąki by ciasto było bardzo gęste i mocno oblepiało mięsne kulki]
Wykonanie :
Na początku na odrobinie oleju podgrzać pastę curry aż zacznie się rozpuszczać i dodać do niej posiekaną cebulkę. Smażyć całość aż cebula zmięknie i zacznie się lekko podsmażać. Odstawić na bok do przestudzenia. Gdy cebula będzie zimna dodać ją do mięsa razem z jajkiem, imbirem, czosnkiem, sosami i przyprawami. Całość bardzo dokładnie ze sobą rozmieszać aż masa stanie się mocno klejąca. Następnie formować kulki i maczać w gęstej tempurze i smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano.