Składniki :

  • 0,5 kg mielonej cielęciny
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • łyżeczka utartego świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 3 łyżki sosu chińskiego śliwkowego
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 biała cebula drobno pokrojona
  • ciasto tempura -> https://penelope.nstrefa.pl/piersi-kurczaka-w-tempurze/ [do tego przepisu ciasto tempura należy zmodyfikować poprzez dodanie większej ilości mąki by ciasto było bardzo gęste i mocno oblepiało mięsne kulki]

Wykonanie :

Na początku na odrobinie oleju podgrzać pastę curry aż zacznie się rozpuszczać i dodać do niej posiekaną cebulkę. Smażyć całość aż cebula zmięknie i zacznie się lekko podsmażać. Odstawić na bok do przestudzenia. Gdy cebula będzie zimna dodać ją do mięsa razem z jajkiem, imbirem, czosnkiem, sosami i przyprawami. Całość bardzo dokładnie ze sobą rozmieszać aż masa stanie się mocno klejąca. Następnie formować kulki i maczać w gęstej tempurze i smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano.