Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pół opakowania rukoli poszatkowanej na drobniejsze kawałki
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • czubata łyżka masła
  • oliwa z chili
  • sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
  • 2 jajka
  • szklanka domowego rosołu drobiowego
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • szczypiorek
  • makaron rurki ugotowany w osolonej wodzie

Wykonanie :

Wołowinę wymieszać dokładnie z przyprawami, śmietaną i jajkami a następnie formować klopsy i faszerować każdego posiekaną rukolą i parmezanem. Tak powstałe klopsiki smażyć z obu stron na rumiano na maśle z oliwą a gdy będą gotowe zalać wszystko rosołem, dodać posiekany szczypiorek, zagotować, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i lekko zaciągnąć mąką. Gotować na małym ogniu kilka minut a następnie gorącym sosem z klopsikami zalać wcześniej ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Podawać gorące.