Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 3 łyżki śmietany 18%
- pół opakowania rukoli poszatkowanej na drobniejsze kawałki
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- czubata łyżka masła
- oliwa z chili
- sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
- 2 jajka
- szklanka domowego rosołu drobiowego
- mąka do zagęszczenia sosu
- szczypiorek
- makaron rurki ugotowany w osolonej wodzie
Wykonanie :
Wołowinę wymieszać dokładnie z przyprawami, śmietaną i jajkami a następnie formować klopsy i faszerować każdego posiekaną rukolą i parmezanem. Tak powstałe klopsiki smażyć z obu stron na rumiano na maśle z oliwą a gdy będą gotowe zalać wszystko rosołem, dodać posiekany szczypiorek, zagotować, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i lekko zaciągnąć mąką. Gotować na małym ogniu kilka minut a następnie gorącym sosem z klopsikami zalać wcześniej ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Podawać gorące.