Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w paski lub kostkę
- 2 duże chili pokrojone w ukośne plasterki
- 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
- 10 ząbków czosnku posiekanych drobno
- olej kokosowy
- ryż długoziarnisty do podania
- pęczek tajskiej bazylii
- pęczek kolendry
- mały pęczek szczypiorku
- sos rybny – 4 łyżki, sos ostrygowy – 2 łyżki, cukier do smaku [łyżeczka lub nieco więcej], sól, łyżeczka utartego imbiru, czubata łyżka przyprawy 5 smaków
Wykonanie :
Na rozgrzany olej po kolei należy wrzucać i smażyć : czosnek, następnie dodać cebulę, podsmażyć całość chwilę, dodać kurczaka i wszystkie przyprawy i sosy, smażyć razem aż kurczak będzie gotowy, dodać posiekane chili, posiekane zioła i smażyć razem jeszcze kilka chwil co jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem i limonką do doprawienia na talerzu.