Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w paski lub kostkę
  • 2 duże chili pokrojone w ukośne plasterki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
  • 10 ząbków czosnku posiekanych drobno
  • olej kokosowy
  • ryż długoziarnisty do podania
  • pęczek tajskiej bazylii
  • pęczek kolendry
  • mały pęczek szczypiorku
  • sos rybny – 4 łyżki, sos ostrygowy – 2 łyżki, cukier do smaku [łyżeczka lub nieco więcej], sól, łyżeczka utartego imbiru, czubata łyżka przyprawy 5 smaków

Wykonanie :

Na rozgrzany olej po kolei należy wrzucać i smażyć : czosnek, następnie dodać cebulę, podsmażyć całość chwilę, dodać kurczaka i wszystkie przyprawy i sosy, smażyć razem aż kurczak będzie gotowy, dodać posiekane chili, posiekane zioła i smażyć razem jeszcze kilka chwil co jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem i limonką do doprawienia na talerzu.