Składniki :

  • opakowanie makaronu świderki lub penne
  • opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
  • świeże grzyby [lub suszone namoczone i ugotowane do całkowitej miękkości]
  • 2 dojrzałe i słodkie pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  •  mały kubek śmietany 36%
  • oliwa
  • masło
  • sól, pieprz, ostra papryka

Wykonanie :

Grzyby pokroić w plasterki i na oliwie z dodatkiem masła usmażyć razem z posiekana cebulką. Pod koniec smażenia [gdy cebulka będzie już złota] dodać posiekany czosnek i chwilę razem smażyć. Pomidory wydrążyć z pestek, pokroić i dodać do grzybów. Dodać przyprawy, natkę, ewentualnie podlać wodą lub rosołem drobiowym, dodać pokrojoną szynkę, chwilę całość dusić, zahartować śmietanę sosem z grzybów a następnie wlać ją do sosu i całość dusić na małym ogniu kilka minut. Doprawić do smaku wedle potrzeby i na koniec wymieszać z ugotowanym osobno makaronem.