Składniki :

  • 1 puszka pędów bambusa
  • 10 pałek z kurczaka
  • szklanka namoczonych i pokrojonych drobno grzybków mun
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • szklanka mocnego skoncentrowanego wywaru warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
  • sezam do podania
  • do mięsa : 4 przeciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków, 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżka sosu rybnego, sól, chili w płatkach, 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego, pół łyżeczki sosu/pasty tamaryndowej [z tamaryndowca]

Wykonanie :

Najpierw należy przygotować mięso : wszystkie składniki do mięsa wymieszać ze sobą i natrzeć kurczaki. Odstawić na 2h a następnie upiec w piekarniku na rumiano uważając by ich nie przepiec. W trakcie pieczenia mięsa należy zrobić sos : Na maśle z olejem kokosowym usmażyć posiekanego pora, paprykę, dodać pędy bambusa i grzybki, smażyć chwilę razem a następnie dodać wywar warzywny. Zagotować, doprawić solą i zagęścić mąką. Sos powinien być dość mocno gęsty. Kurczaki po upieczeniu zalać sosem i razem zagrzać by smaki się połączyły. Przed podaniem posypać prażonym sezamem. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym lub udon.