Składniki :
- 1 puszka pędów bambusa
- 10 pałek z kurczaka
- szklanka namoczonych i pokrojonych drobno grzybków mun
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- szklanka mocnego skoncentrowanego wywaru warzywnego
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
- sezam do podania
- do mięsa : 4 przeciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków, 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżka sosu rybnego, sól, chili w płatkach, 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego, pół łyżeczki sosu/pasty tamaryndowej [z tamaryndowca]
Wykonanie :
Najpierw należy przygotować mięso : wszystkie składniki do mięsa wymieszać ze sobą i natrzeć kurczaki. Odstawić na 2h a następnie upiec w piekarniku na rumiano uważając by ich nie przepiec. W trakcie pieczenia mięsa należy zrobić sos : Na maśle z olejem kokosowym usmażyć posiekanego pora, paprykę, dodać pędy bambusa i grzybki, smażyć chwilę razem a następnie dodać wywar warzywny. Zagotować, doprawić solą i zagęścić mąką. Sos powinien być dość mocno gęsty. Kurczaki po upieczeniu zalać sosem i razem zagrzać by smaki się połączyły. Przed podaniem posypać prażonym sezamem. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym lub udon.