Składniki :

  • makaron penne lub inny dość duży wchłaniający sos
  • 1 duża cebula
  • czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kubek śmietany 18%
  • 0,5 kg pieczarek
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki masła
  • żółty ser
  • olej do smażenia [3 łyżki]
  • kostka rosołowa warzywna

Wykonanie :
Pieczarki pokroić w średniej grubości plasterki i razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem usmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać posiekaną drobno pietruszkę,paprykę i rozpuszczoną w zagotowanej wodzie kostkę warzywną [w 1 szklance wody]. Pogotować całość kilka minut po czym dodać śmietanę,sól,pieprz. Gotować sos na małym ogniu aż zgęstnieje [odparować wodę]. Na koniec dodać poprzekrawane na pół wcześniej ugotowane na twardo jajka. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Podawać na ciepło z makaronem posypane tartym żółtym serem.