Składniki :
- makaron penne lub inny dość duży wchłaniający sos
- 1 duża cebula
- czerwona papryka
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- kubek śmietany 18%
- 0,5 kg pieczarek
- sól,pieprz
- 2 łyżki masła
- żółty ser
- olej do smażenia [3 łyżki]
- kostka rosołowa warzywna
Wykonanie :
Pieczarki pokroić w średniej grubości plasterki i razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem usmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać posiekaną drobno pietruszkę,paprykę i rozpuszczoną w zagotowanej wodzie kostkę warzywną [w 1 szklance wody]. Pogotować całość kilka minut po czym dodać śmietanę,sól,pieprz. Gotować sos na małym ogniu aż zgęstnieje [odparować wodę]. Na koniec dodać poprzekrawane na pół wcześniej ugotowane na twardo jajka. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Podawać na ciepło z makaronem posypane tartym żółtym serem.