Składniki :

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 3 pory – białe i po kawałku zielonej części
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sok z cytryny do doprawienia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki rosołu drobiowego

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć cebulę z porami, dodać czosnek, przyprawy, śmietanę, bulion, podusić na wolnym ogniu 10 minut pod przykryciem. Następnie doprawić cytryną, zagęścić sos i ponownie pogotować na małym ogniu kilka minut. Następnie wcześniej pokrojoną w plasterki i przyprawioną polędwiczkę dodać do sosu i dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem uważając by nie przeciągnąć mięsa. Podawać z ryżem lub ziemniakami.