Składniki :
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 3 pory – białe i po kawałku zielonej części
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sok z cytryny do doprawienia
- mąka do zagęszczenia sosu
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- 2 szklanki rosołu drobiowego
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć cebulę z porami, dodać czosnek, przyprawy, śmietanę, bulion, podusić na wolnym ogniu 10 minut pod przykryciem. Następnie doprawić cytryną, zagęścić sos i ponownie pogotować na małym ogniu kilka minut. Następnie wcześniej pokrojoną w plasterki i przyprawioną polędwiczkę dodać do sosu i dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem uważając by nie przeciągnąć mięsa. Podawać z ryżem lub ziemniakami.