Składniki :

  • 0,5 kg wołowiny zmielonej lub pokrojonej w drobniutką kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • opakowanie makaronu spaghetti pomidorowego lub ze szpinakiem [może być też zwykłe]
  • 5 pomidorów zblendowanych i przetartych przez sito
  • 1 utarta marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, wędzona papryka, chili w płatkach
  • świeży posiekany lubczyk

Wykonanie :

Na oliwie z masłem usmażyć marchew z drobno posiekanym selerem a następnie zmiksować i dalej dusić aż odparuje nadmiar płynu. Mięso przyprawić i mocno obsmażyć, podlać winem, dodać pulpę z marchwi i selera, pulpę z pomidorów, przetarty czosnek, doprawić sos do smaku i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż mięso będzie miękkie. W tym czasie posiekać drobno boczek, wysmażyć na chrupko, zdjąć mięso i dodać do sosu a na wytopionym tłuszczu wysmażyć na brązowo posiekaną cebulę i również dodać do sosu. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności, dodać lubczyk, sprawdzić miękkość mięsa i jeśli jest gotowe zagęścić sos mąką. Podawać ze spaghetti lub innym ulubionym makaronem.