Składniki :
- 0,5 kg wołowiny zmielonej lub pokrojonej w drobniutką kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 10 plasterków wędzonego boczku
- opakowanie makaronu spaghetti pomidorowego lub ze szpinakiem [może być też zwykłe]
- 5 pomidorów zblendowanych i przetartych przez sito
- 1 utarta marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- mąka do zagęszczenia sosu
- sól, pieprz, wędzona papryka, chili w płatkach
- świeży posiekany lubczyk
Wykonanie :
Na oliwie z masłem usmażyć marchew z drobno posiekanym selerem a następnie zmiksować i dalej dusić aż odparuje nadmiar płynu. Mięso przyprawić i mocno obsmażyć, podlać winem, dodać pulpę z marchwi i selera, pulpę z pomidorów, przetarty czosnek, doprawić sos do smaku i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż mięso będzie miękkie. W tym czasie posiekać drobno boczek, wysmażyć na chrupko, zdjąć mięso i dodać do sosu a na wytopionym tłuszczu wysmażyć na brązowo posiekaną cebulę i również dodać do sosu. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności, dodać lubczyk, sprawdzić miękkość mięsa i jeśli jest gotowe zagęścić sos mąką. Podawać ze spaghetti lub innym ulubionym makaronem.

tylko wyglądają :D jak coś ugotujesz to się przekonasz,czy też smakują :D pozdrowionka
Wszystkie Twoje potrawy wyglądają na baaardzo apetyczne!